MAISTO TVARKYMO PADALINIO VADOVAS
II SKYRIUS
SPECIALŪS REIKALAVIMAI ŠIAS PAREIGAS EINANČIAM DARBUOTOJUI
5. Darbuotojas, einantis šias pareigas, turi atitikti šiuos specialius reikalavimus:
5.1. Turėti aukštąjį išsilavinimą, dietisto kvalifikaciją.
5.2. Žinoti medicinos ir mitybos teorijos, sveikos gyvensenos pagrindus.
5.3. Gebėti integruoti ir naudoti medicinos, gamtos bei socialinių mokslų žinias, vadybos pagrindus.
5.4. Žinoti maisto saugą reglamentuojančius teisės aktus, mokėti juos taikyti praktikoje.
5.5. Gerai žinoti ir gebėti vadovautis Lietuvos Respublikos įstatymais ir kitais teisės aktais, globos namų nuostatais, darbo tvarkos ir gerosios praktikos higienos taisyklėmis.
5.6. Mokėti dirbti kompiuteriu Microsoft Office programiniu paketu.
III SKYRIUS
ŠIAS PAREIGAS EINANČIO DARBUOTOJO FUNKCIJOS
6. Maisto tvarkymo padalinio vadovo pareigas einantis darbuotojas vykdo šias funkcijas:
6.1. Vykdo normų MN 32: 1998, MN 34: 1998, HN 15: 2005, HN 30: 1996 ir Gerosios higienos praktikos taisyklių reikalavimus.
6.2. Atlieka maisto sandėlininko funkcijas, kurios susijusius su maisto produktų užsakymu, priėmimu iš tiekėjų, sandėliavimu, apskaita ir nurašymu:
6.2.1. vykdo maisto produktų užsakymus,
6.2.2. vykdo maisto produktų apskaitą, išdavimą maisto gamybai,
6.2.3. apskaitos programoje nurašo maisto produktus,
6.2.4. tikrina tiekiamų maisto produktų kokybę, jų kiekį bei asortimentą,
6.2.5. nustatytais terminais pateikia vyriausiajam buhalteriui maisto produktų apskaitos dokumentus.
6.2.6. maisto sandėlyje prižiūri ir veda grąžinamosios taros apskaitą.
6.3. Sudaro planinius, kasdieninius, individualius valgiaraščius.
6.4. Tikrina patiekalų ir dietinių patiekalų ruošimą, jų kokybę degustuojant.
6.5. Keičia, koreguoja racioną pagal gyventojų poreikius ir sveikatos būklę.
6.6. Moko gyventojus sveikos mitybos principų:
6.6.1. gyventojams individualiai aiškina dietinio maitinimo svarbą,
6.6.2. renka informaciją apie dietinio maitinimo poreikius,
6.6.3. sudaro valgiaraščius gyventojui pagal susirgimo ar sveikatos būklės pobūdį,
6.6.4. vertina gyventojų maitinimosi savarankiškai galimybes,
6.6.5. teikia siūlymus ir kuria patiekalų, tenkinančių gyventojų poreikius ir sveikatos būklę, korteles.
6.7. Kontroliuoja dietinių patiekalų išdavimą, stalo serviravimą.
6.8. Nuolat tikrina maisto tvarkymo higienos ir saugaus darbo reikalavimų vykdymą.
6.9. Rūpinasi, kad visi maisto tvarkymo patalpose esantys įrengimai saugiai dirbtų.
6.10. Tvarko maisto tvarkymo padalinio dokumentaciją globos namų nustatyta tvarka.
6.11. Sudaro maisto tvarkymo padalinio darbuotojų darbo grafikus.
6.12. Veda maisto tvarkymo padalinio darbuotojų darbo laiko apskaitą, pildo darbo apskaitos žiniaraštį.
6.13. Rūpinasi maisto tvarkymo padalinio inventoriumi: siūlo naujas maisto tvarkymo technologijas bei priemones ir įrenginius maisto tvarkymo procesui.
6.14. Ruošia maisto produktų pirkimui technines specifikacijas, teikia nustatytus jų poreikius.
6.15. Kontroliuoja maisto produktų tinkamą laikymą gyvenamuosiuose kambariuose, suprantamai aiškina seno maisto naudojimo žalą sveikatai.
6.17. Kontroliuoja maisto tvarkymo padalinio darbuotojų darbą.
6.18. Kartą per du metus išklauso higienos mokymų kursą.
IV SKYRIUS
ATSAKOMYBĖ
7. Maisto tvarkymo padalinio vadovo pareigas vykdantis darbuotojas atsako už:
7.1. Virėjų, virtuvės pagalbinių darbuotojų darbo organizavimą ir maisto tvarkymo padalinio darbo kokybę.
7.2. Saugias darbo sąlygas maisto tvarkymo padalinio patalpose.
7.3. Gautos informacijos konfidencialumą.
7.4. Gaunamų, ir sandėlyje esančių, maisto produktų teisingą panaudojimą.
7.5. Teisingą patiekalų maistinės ir energetinės vertės skaičiavimą, valgiaraščių sudarymą.
7.6. Statistinių ir kitų atskaitomybės žinių teikimą vyriausiajam buhalteriui.
7.7. Dietinių patiekalų kontrolę.
7.8. Higienos ir darbo saugos ir sveikatos reikalavimų laikymąsi.
7.9. Maisto tvarkymo padalinio patalpų higieninės priežiūros reikalavimų laikymosi kontrolę.
7.10. GHP taisyklių vykdymą.
7.11. Maisto tvarkymo padalinio vadovas už padarytas profesines ir etikos klaidas, aplaidumą ar netinkamai atliktas pareigas atsako Lietuvos Respublikos teisės aktais nustatyta tvarka.
________________________________________