MAISTO TVARKYMO PADALINIO
VYRESNIOJO VIRĖJO PAREIGYBĖS APRAŠYMAS
I SKYRIUS
PAREIGYBĖ
1. Maisto tvarkymo padalinio vyresnysis virėjas (toliau - virėjas) yra Marijampolės specialiųjų socialinės globos namų (toliau – globos namai) kvalifikuotų darbuotojų grupės darbuotojas.
2. Pareigybės lygis – C.
3. Pareigybės paskirtis: nustatyti asmens, užimančio vyresniojo virėjo pareigybę, vykdomas funkcijas bei atsakomybę.
4. Pareigybės pavaldumas: tiesiogiai pavaldus Maisto tvarkymo padalinio vadovui.
II SKYRIUS
SPECIALIEJI REIKALAVIMAI ŠIAS PAREIGAS EINANČIAM DARBUOTOJUI
5. Darbuotojas, einantis šias pareigas, turi atitikti šiuos specialius reikalavimus:
5.1. turėti ne žemesnį kaip vidurinį išsilavinimą ir įgytą virėjo profesinę kvalifikaciją, ne mažiau kaip 2 metų virėjo darbo patirtį;
5.2. mokėti dirbti Microsoft Office programiniu paketu;
5.3. išmanyti Lietuvos higienos normos HN 15:2005 „Maisto higiena“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675, HN 47-1:2012 „Sveikatos priežiūros įstaigos. Infekcijų kontrolės reikalavimai“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2012 m. spalio 19 d. įsakymu Nr. V-946 „Dėl Lietuvos higienos normą HN 47-1:2012 „Sveikatos priežiūros įstaigos. Infekcijų kontrolės reikalavimai“ patvirtinimo”, Gerosios higienos praktikos taisyklių viešojo maitinimo įmonėmis, suderintų Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos viceministro 2018 m. liepos 26 d. raštu Nr.(10.2.4.1-412) 10-5692 „Dėl geros higienos praktikos taisyklių derinimo“ (toliau - GHPT) ir Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2023 m. sausio 4 d. įsakymu „Dėl suaugusių asmenų maitinimo organizavimo socialinės globos įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo“ reikalavimus;
5.4. mokėti sudaryti naujų patiekalų technologinius aprašymus;
5.5. žinoti valdymo pagrindus: tikslų nustatymą, sprendimų parengimą, planavimą, organizavimą, kontrolę ir turto apskaitos ir raštvedybos principus;
5.6. žinoti medicinos ir mitybos teorijos, sveikos gyvensenos pagrindus;
5.7. gebėti integruoti ir naudoti medicinos, gamtos bei socialinių mokslų žinias, vadybos pagrindus;
5.8. žinoti maisto saugą reglamentuojančius teisės aktus, mokėti juos taikyti praktikoje;
5.9. gebėti sklandžiai dėstyti mintis raštu ir žodžiu, išmanyti dokumentų, rengimo bei apskaitos taisykles;
5.10. gerai žinoti ir gebėti vadovautis Lietuvos Respublikos įstatymais ir kitais teisės aktais, globos namų nuostatais, darbo tvarkos ir gerosios praktikos higienos taisyklėmis;
5.12. žinoti darbo ir priešgaisrinės saugos norminių aktų reikalavimus;
5.13. turėti galiojantį B kategorijos vairuotojo pažymėjimą, ne mažiau nei 2 m. vairavimo patirtį ir vairuoti įvairias transporto priemones priskirtas B klasės kategorijai;
5.14. mokėti valstybinę kalbą, jos mokėjimo lygis privalo atitikti antrosios valstybinės kalbos mokėjimo kategorijos reikalavimus;
5.15. gebėti vykdyti vyresniojo virėjo pareigybės aprašyme nustatytas funkcijas.
III SKYRIUS
ŠIAS PAREIGAS EINANČIO DARBUOTOJO FUNKCIJOS
6. Darbuotojas vykdo šias funkcijas:
6.1. vykdo Lietuvos higienos normų, bei GHPT reikalavimus;
6.2. žino sveikos mitybos ir dietinio maitinimo principus, mitybos higieną;
6.3. atlieka maisto atsargų, susijusių su maisto produktų užsakymu, priėmimu iš tiekėjų, saugojimu, apskaitą ir nurašymą:
6.3.1. vykdo maisto produktų užsakymus;
6.3.2. vykdo maisto produktų išdavimą maisto gamybai;
6.3.3. apskaitos programoje nurašo maisto produktus;
6.3.4. tikrina tiekiamų maisto produktų, žaliavų kokybę, jų kiekį bei asortimentą;
6.4. gamina kokybišką maistą ir dietinius patiekalus pagal patvirtintas technologines korteles;
6.5. žino maisto ruošimo, darbo organizavimo tvarką;
6.6. moka naudotis darbo įrankiais, įrengimais;
6.7. geba vertinti patiekalų gamybai skirtų produktų kokybę, pagrindinių maisto produktų sudėtį;
6.8. tikrina patiekalų ir dietinių patiekalų ruošimą, jų kokybę degustuojant;
6.9. kontroliuoja patiekalų išdavimą, stalo serviravimą;
6.10. kontroliuoja, prižiūri ir palaiko švarą ir tvarką maisto tvarkymo patalpose;
6.11. tvarko ir rūšiuoja šalutinių gyvulinių produktų atliekas pagal nustatytus reikalavimus.
6.12. nuolat tikrina maisto tvarkymo higienos ir saugaus darbo reikalavimų vykdymą;
6.13. rūpinasi, kad visi maisto tvarkymo patalpose esantys įrengimai saugiai dirbtų:
siūlo naujas maisto tvarkymo technologijas, inventorių ir įrenginius maisto tvarkymo procesui;
6.14. kontroliuoja padalinio darbuotojų darbą;
6.15. moko paslaugų gavėjus sveikos mitybos principų:
6.15.1. individualiai aiškina dietinio maitinimo svarbą;
6.15.2. renka informaciją apie dietinio maitinimo poreikius, atlieka paslaugų gavėjų apklausą ne mažiau kaip 2 kartus per metus;
6.15.3. teikia siūlymus ir kuria patiekalų, tenkinančių gyventojų poreikius ir sveikatos būklę, technologines korteles;
6.16. padeda paslaugų gavėjams organizuoti asmenines šventes, jeigu jie to pageidauja;
6.17. geba vadovautis globos namų nuostatais, globos namų direktoriaus įsakymais, globos namų darbo tvarkos taisyklėmis, darbuotojų saugos ir sveikatos instrukcijomis;
6.18. laikinai nesant padalinio vadovui (ligos, atostogų, komandiruotės ir kitais atvejais) pagal savo pareigybės kompetenciją vykdo jo funkcijas; pagal kompetenciją vykdo kitus, nenuolatinio pobūdžio globos namų direktoriaus pavedimus.
IV SKYRIUS
ATSAKOMYBĖ
7. Darbuotojas atsako už:
7.1. savalaikį ir kokybišką savo funkcijų vykdymą;
7.2. gaunamų ir sandėlyje laikomų maisto produktų ir žaliavų užsakymą, priėmimą, teisingą panaudojimą;
7.3. maisto tvarkymo padalinio patalpų higieninės priežiūros reikalavimų laikymosi kontrolę;
7.4. GHPT įgyvendinimą ir žurnalų pildymą;
7.5. gaminamų patiekalų kokybę ir svorį;
7.6. dietinių patiekalų gamybą pagal receptūras ir jų ruošimo technologijas;
7.7. virėjų, virėjų padėjėjų darbo organizavimą ir maisto tvarkymo padalinio darbo kokybę;
7.8. šalutinių gyvulinių produktų surinkimą ir laikymą;
7.9. darbuotojų saugos ir sveikatos instrukcijų, gaisrinės saugos taisyklių, higienos reikalavimų ir elektros reikalavimų laikymąsi;
7.10. tinkamą darbo laiko naudojimą;
7.11. žalą, padarytą globos namams, dėl savo kaltės ar neatsargumo;
7.12. gautos informacijos konfidencialumą.
7.13. už padarytas profesines ir etikos klaidas, ar netinkamai atliktas pareigas atsako Lietuvos Respublikos teisės aktais nustatyta tvarka.
_______________________